Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Bakłażany faszerowane wg Buni 2:

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Doskonałe danie sezonowe .Lubię wszelkiego rodzaju faszerowane warzywa .Wersja z makaronem ryżowym w miejsce ryżu.

Bakłażany faszerowane wg Buni 2:

Składniki:

Bakłażany faszerowane wg Buni 2:

 

  • 2 bakłażany
  • 25 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki olej
  • 1 jajko
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 8 plasterków sera żółtego do tostów
  • 4 płaskie łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany faszerowane wg Buni 2:
Bakłażany naciąć wzdłuż tak by rozciąć na połówki . Delikatnie wybrać ze środka część miąższu .Lekko posolic i odstawić na 10 minut. Zlać sok który się wydzielił i wytrzeć bakłażany do sucha. Popieprzyć od środka .
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto pokrojoną drobno cebulę .Dodać rozdrobnione mięso i chwilę smażyć . Posypać rozkruszoną mini kostką bazyliową i czosnkową Knorra . Dodać Bulionetkę drobiową Knorra , przecier pomidorowy.
Makaron pokruszyć i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 10 minut. Odcedzić . pokroić i wymieszać z mięsem. Dodać jajko i bułkę tartą . Dobrze wyrobić masę , doprawić pieprzem mielonym .
Napełnić połówki bakłażana farszem.
Ułożyć w szklanych -żaroodpornych naczyniach ( po 2 połówki lub wszystkie 4 razem w dużym jak się zmieszczą ).Na wierzchu każdej połówki ułożyć masło.
Wstawić do piekarnika. Nastawić temperaturę na 200 * C i piec przez 45 minut. Położyć na wierzch ser i dopiec by się rozpuścił i zapiekł na złoto .
Podawać polane masłem od pieczenia.