Sposób przygotowania:
Bakłażany nadziewane mięsem mielonym
Bakłażany umyć, przekroić na pół wzdłuż, ostrym nożykiem wykroić miąższ zostawiając ok. 1 cm od skórki (najpierw naciąć szachownicę a potem wykrawać kawałki od spodu). Miąższ posolić i odstawić na sicie aby puścił sok. Skorupy bakłażana posolić wewnątrz i odłożyć na papierowym ręczniku odwrócone dnem do góry. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Po 15 minutach miąższ osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą ściereczką, połowę drobno pokroić. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek a po 5 minutach mięso mielone i pokrojony miąższ bakłażana. Dodać tymianek i oregano. Smażyć 12 minut mieszając aby porozbijać grudki mięsa. Rozgrzać piekarnik do temp 180 stopni. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować oliwą. Skorupy bakłażana wypłukać od wewnątrz i osuszyć. Posmarować z zewnątrz oliwą. Nałożyć do środka farsz, po wierzchu posypać parmezanem i tartą bułką. Piec około 25 minut (aż bakłażany będą miękkie). Podawać polane sosem pomidorowym i przybrane listkami bazylii.