stasiulka

stasiulka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Bakłażany smażone w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przystawka z bakłażanów doskonała na stół i jako przekąska

Bakłażany smażone w cieście

Składniki:

Bakłażany smażone w cieście

 

 

  • Dodatkowo:
  • bakłażan - 3 sztuki,
  • sól - odrobina,
  • olej - do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Bakłażany smażone w cieście
Bakłażany dobrze obrać ze skórki. Pokroić w plastry ok.1 cm grubości. Następnie posolić i odłożyć na ok. 1 godzinę na sicie, żeby mogła wypłynąć z nich woda.

Mąkę przesypać do miski z dodatkiem oleju i rozpuszczonych w wodzie drożdży. Dodać taką ilość mleka, żeby po wymieszaniu składników ciasto miało gęsta konsystencję. Odstawić na godzinę. W tym czasie białko ubić na sztywną pianę a następnie ostrożnie dodać do masy.

Bakłażany maczać w cieście a następnie smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoto.
Najlepiej smakują podawane na ciepło.