Sposób przygotowania:
Bakłażany smażone w cieście
Bakłażany dobrze obrać ze skórki. Pokroić w plastry ok.1 cm grubości. Następnie posolić i odłożyć na ok. 1 godzinę na sicie, żeby mogła wypłynąć z nich woda.
Mąkę przesypać do miski z dodatkiem oleju i rozpuszczonych w wodzie drożdży. Dodać taką ilość mleka, żeby po wymieszaniu składników ciasto miało gęsta konsystencję. Odstawić na godzinę. W tym czasie białko ubić na sztywną pianę a następnie ostrożnie dodać do masy.
Bakłażany maczać w cieście a następnie smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoto.
Najlepiej smakują podawane na ciepło.
Mąkę przesypać do miski z dodatkiem oleju i rozpuszczonych w wodzie drożdży. Dodać taką ilość mleka, żeby po wymieszaniu składników ciasto miało gęsta konsystencję. Odstawić na godzinę. W tym czasie białko ubić na sztywną pianę a następnie ostrożnie dodać do masy.
Bakłażany maczać w cieście a następnie smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoto.
Najlepiej smakują podawane na ciepło.