Sposób przygotowania:
Bałwanki
Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować.Po połączeniu się składników zagnieść ciasto w kulkę włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 2 godziny do lodówki.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st. Lukier;cukier puder przesiać dodać białko i miksować około 5 min aż powstanie gładki, lśniący lukier. Na każdym pierniczku przykleić lukrem piankę i polukrować robiąc rozpuszczonego bałwanka.Na dodatki -oczy,nos,guziki do lukru dodać odpowiednie barwniki lub udekorować pisakami lukrowymi.Po położeniu białego lukru dekoracje robimy po 2 godzinach kiedy lukier przeschnie.
ANETTE
zbysiowa
alaaa
ty myślisz na pewno o pierniku jako ciasto a u mnie spód bałwanków to pierniczki,dlatego ja mam takie skojarzenie,,,;)
Babciagramolka
Oj ! chyba chodzi o to , że ciasto piernikowe ( na duży piernik lub na małe pierniczki ) robi się na miodzie z przyprawami korzennymi ( od tego jest nazwa pierne- czyli pieprzne inaczej pierniki)- a Ty zrobiłaś śliczne ciasteczka udekorowane świątecznie ale nie są to pierniczki.
-Natka-
marietta