Sposób przygotowania:
Banana bread czyli keks bananowy
Sułtanki i alkohol umieścić w rondelku, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na godzinę lub do czasu, gdy rodzynki wchłoną większość płynu, osączyć. Nagrzać piekarnik do 170 st. Mąkę, proszek, sodę i sól wrzucić do miski i wymieszać drewnianą łyżką. W drugiej misce wymieszać masło i cukier, zmiksować, dodać po 1 jajku, następnie dodać rozgniecione banany, wmieszać łyżką orzechy, sułtanki i wanilię lub olejek. Na małych obrotach miskera dodawać stopniowo mąkę, mniej więcej 1/3 mieszanki na raz, dobrze wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec 1h (sprawdzać patyczkiem). Wyjac z piekarnika wystudzic i wyjac z keksówki.,
luna