bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Banana bread czyli keks bananowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny bananowy keks o aromacie rumu i wanilii. Żródło: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,48479031,54184696.html

Banana bread czyli keks bananowy

Składniki:

Banana bread czyli keks bananowy

 

  • 100g sułtanek
  • 50 ml bourbonu lub rumu
  • 175g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 125 g stopionego masła
  • 150 g cukru (można użyc ciemnego)
  • 2 duże jajka
  • 4 małe (ok 300 g ważonych bez skóry) dojrzałe banany
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel olejku waniliowego
  • mąka do wysypania keksówki

Sposób przygotowania:

Banana bread czyli keks bananowy
Sułtanki i alkohol umieścić w rondelku, zagotować, zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na godzinę lub do czasu, gdy rodzynki wchłoną większość płynu, osączyć. Nagrzać piekarnik do 170 st. Mąkę, proszek, sodę i sól wrzucić do miski i wymieszać drewnianą łyżką. W drugiej misce wymieszać masło i cukier, zmiksować, dodać po 1 jajku, następnie dodać rozgniecione banany, wmieszać łyżką orzechy, sułtanki i wanilię lub olejek. Na małych obrotach miskera dodawać stopniowo mąkę, mniej więcej 1/3 mieszanki na raz, dobrze wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec 1h (sprawdzać patyczkiem). Wyjac z piekarnika wystudzic i wyjac z keksówki.,