Sposób przygotowania:
Kremowiec z bananami
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodawać do nich stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. Wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 10-15 minut. Wyjąć, zwinąć jak roladę. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie, odwinąć i ściągnąć papier do pieczenia. Wysmarować biszkopt dżemem i z powrotem zwinąć. Pokroić na około 18 równych kawałków. Wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 24cm wyłożoną folią aluminiową. 2. Krem budyniowy: 900ml. mleka zagotować z cukrem. W pozostałym rozpuścić budynie i mąkę, dobrze wymieszać. Dodać do gotującego się mleka, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z palnika i ostudzić. Masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. ¾ kremu wyłożyć na kawałki biszkoptów z dżemem. Na to poukładać pokrojone na kilka części banany i wysmarować je resztą kremu. 3. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i zmiksować. Masę wyłożyć na krem. Całość schłodzić w lodówce do stężenia. Smacznego!
marietta