Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Bananowe drożdżówki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zawijane drożdżówki w wersji z bananami i brązowym cukrem.

Bananowe drożdżówki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowe drożdżówki.

 

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 kostki palmy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 4 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Bananowe drożdżówki.
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z białym cukrem i solą. Palmę roztopić i przestudzić. Do sypkich składników dodać jajko, palmę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć dłońmi w duży prostokąt, posypać brązowym cukrem. Banany obrać, pokroić w ukośne plastry. Plasterki banana ułożyć na cieście na brązowym cukrze. Ciasto zwinąć w roladę, kroić w ok. 3-4 cm grubości plastry. Układać je na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Bananowe drożdżówki.
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Bananowe drożdżówki.
Wyrośnięte ciasto rozciągnięte w duży prostokąt.
Bananowe drożdżówki.
Ciasto posypane brązowym cukrem z plasterkami banana.
Bananowe drożdżówki.
Pokrojone w plastry zwinięte ciasto ułożone na blasze.

Tagi:

jajko jajka