kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 900]

Bananowe pancakes

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bananowe pancakes czyli amerykańskie placuszki doskonale sprawdzą się na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Danie można w łatwy sposób „odchudzić” zastępując mąkę pszenną – pełnoziarnistą a cukier puder – ksylitolem lub stawią.

Bananowe pancakes

Składniki:

Bananowe pancakes

podstawowe

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 ¼ szklanki jogurtu naturalnego (nie greckiego)
  • 1 jajko M
  • łyżka masła
  • 1 duży banan (lub 1,5 szt małego)

Sposób przygotowania:

Bananowe pancakes
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do piecze i cukrem pudrem. Banana rozgniatamy widelcem w drugiej miseczce, łączymy z mokrymi składnikami: roztrzepanym jajkiem, jogurtem naturalnym i roztopionym masłem. Zawartość obu misek mieszamy do połączenia składników.

Smażymy na nieprzywierającej patelni, bez dodatku tłuszczu lub z jego niewielką ilością. Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza, smażyć na złoto.

Podawać wg gustu z miodem, bita śmietaną lub owocami.