WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Mleczne risotto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis na deser, lekki obiad na słodko, jak i na kolację. Risotto na mleku z dodatkiem aromatycznych truskawek.

Mleczne risotto z truskawkami

Składniki:

Mleczne risotto z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Mleczne risotto z truskawkami

Ryż

Mleczne risotto z truskawkami
Ryż przesmażamy na maśle, aż stanie się szklisty.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy ryż. Mieszając, smażymy aż zmieni kolor.

Mleko

Mleczne risotto z truskawkami
Do ryży dolewamy mleko i doprawiamy cukrem.

Do ryżu wlewamy po szklance mleka, dosładzamy do smaku cukrem i dusimy pod przykryciem, cały czas mieszając i dolewając mleka według potrzeby.

Truskawki

Mleczne risotto z truskawkami
Pokrojone w ćwiartki truskawki dodajemy do risotta.

Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do risotta, gdy ryż będzie już prawie miękki.

Risotto

Mleczne risotto z truskawkami
Risotto z truskawkami gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Risotto razem z truskawkami dusimy jeszcze kilka minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki, a truskawki się nie rozgotują. Podajemy gorące.