Sposób przygotowania:
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż przepłukuję pod bieżącą wodą i gotuję. Jeśli ma być dietetycznie to w samej wodzie, jeśli nie to proponuję ugotować w mleku, lub pół na pół woda i mleko. Po ugotowaniu odsączam z płynu przesypuje do miski. Jabłka myję , obieram i ścieram na tarce ( grubsze oczka)
Naczynie żaroodporne smaruję masłem ( ewentualnie margaryna) Wykładam część ryżu ( można połowę , ale ja wolę więcej warstw) na ryż cześć startych jabłek, które oprószam cukrem cynamonowym , znowu warstwa ryżu i jabłek z cynamonem , do wyczerpania składników , na wierzchu musi być ryż i kawałki masła.
Całość zapiekam jakieś 40 minut w 200 st C Podaję oprószone cukrem cynamonowym, można dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem ( ewentualnie margaryna) Wykładam część ryżu ( można połowę , ale ja wolę więcej warstw) na ryż cześć startych jabłek, które oprószam cukrem cynamonowym , znowu warstwa ryżu i jabłek z cynamonem , do wyczerpania składników , na wierzchu musi być ryż i kawałki masła.
Całość zapiekam jakieś 40 minut w 200 st C Podaję oprószone cukrem cynamonowym, można dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu.
misia5
zbysiowa
Jasne, ale szybciej pewnie sama zrobisz ;)