SUPERPRZEPIS

Ryż zapiekany z jabłkami

  • 2
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Ryż zapiekany z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Ryż zapiekany z jabłkami, to smak z dzieciństwa, bardzo go lubimy, od małego do dużego. Świetne danie obiadowe na słodko.

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż przepłukuję pod bieżącą wodą i gotuję. Jeśli ma być dietetycznie to w samej wodzie, jeśli nie to proponuję ugotować w mleku, lub pół na pół woda i mleko. Po ugotowaniu odsączam z płynu przesypuje do miski. Jabłka myję , obieram i ścieram na tarce ( grubsze oczka)

Naczynie żaroodporne smaruję masłem ( ewentualnie margaryna) Wykładam część ryżu ( można połowę , ale ja wolę więcej warstw) na ryż cześć startych jabłek, które oprószam cukrem cynamonowym , znowu warstwa ryżu i jabłek z cynamonem , do wyczerpania składników , na wierzchu musi być ryż i kawałki masła.

Całość zapiekam jakieś 40 minut w 200 st C Podaję oprószone cukrem cynamonowym, można dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu.
Ryż zapiekany z jabłkami
jabłka trę na tarce, ryz gotuję i odsączam z wody
Ryż zapiekany z jabłkami
Naczynie żaroodporne smaruję masłem ( ewentualnie margaryna) Wykładam część ryżu
Ryż zapiekany z jabłkami
na wierzchu musi być ryż i kawałki masła.
Ryż zapiekany z jabłkami
Całość zapiekam jakieś 40 minut w 200 st C