Sposób przygotowania:
Ryż na słodko z kwiatami mniszkaGotowanie ryżu
400 ml lekko osolonej wody zagotowujemy wsypujemy ryż dodajemy łyżeczkę masła, wanilię w całości i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki, a płyn się wchłonie. Zostawiamy do wystygnięcia. Wanilię usuwamy.
ETAP 2:
Kwiaty mniszka dokładnie przebieramy i otrzepujemy, aby nie było żadnych robaczków, jabłko obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
Ubijanie bezy
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując pod koniec cukier puder, ubijamy do powstania lśniącej piany.
Przygotowanie masy ryżowej
Przestudzony ryż mieszamy z cukrem cynamonowym, płatkami kwiatów mniszka, dosładzamy miodem, mieszamy.
ETAP 5:
Następnie masę ryżową mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.
Ostatni etap przed pieczeniem
Tak przygotowaną masę wykładamy do wysmarowanych masłem kokilek do zapiekania, na wierzchu wykładamy jabłka, zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut.
Podajemy gorący deser!