2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ryż na słodko z kwiatami mniszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ryż na słodko z kwiatami majowego mniszka. Osłodzony mniszkowym miodkiem to propozycja zarówno na ciepłą kolację jak i deser. Takim słodkościom trudno się oprzeć. Wspaniale podkreśla radosny wiosenny nastrój na spotkaniach z rodziną czy przyjaciółmi.

Ryż na słodko z kwiatami mniszka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryż na słodko z kwiatami mniszka

 

  • 125 g ryżu z suszonym jabłkiem i rodzynkami
  • 400 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 laski wanilii
  • 15 kwiatów mniszka
  • 1 łyżka miodu z mniszka
  • 1 łyżeczka cukru z cynamonem
  • 1 duże jabłko
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ulubione konfitury np z truskawek

Sposób przygotowania:

Ryż na słodko z kwiatami mniszka

Gotowanie ryżu

Ryż na słodko z kwiatami mniszka
Ugotowany ryż z jabłkiem i rodzynkami

400 ml lekko osolonej wody zagotowujemy wsypujemy ryż dodajemy łyżeczkę masła, wanilię w całości i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki, a płyn się wchłonie. Zostawiamy do wystygnięcia. Wanilię usuwamy.

ETAP 2:

Ryż na słodko z kwiatami mniszka
Jabłko obieramy a kwiaty mniszka dokładnie przebieramy

Kwiaty mniszka dokładnie przebieramy i otrzepujemy, aby nie było żadnych robaczków, jabłko obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Ubijanie bezy

Ryż na słodko z kwiatami mniszka
białka jaj ubijamy na lśniącą pianę z cukrem pudrem

Białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując pod koniec cukier puder, ubijamy do powstania lśniącej piany.

Przygotowanie masy ryżowej

Ryż na słodko z kwiatami mniszka
Ryż mieszamy z kwiatami mniszka miodem oraz cynamonowym cukrem

Przestudzony ryż mieszamy z cukrem cynamonowym, płatkami kwiatów mniszka, dosładzamy miodem, mieszamy.

ETAP 5:

Ryż na słodko z kwiatami mniszka
ryż wymieszany z białkami ubitymi na sztywno

Następnie masę ryżową mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.

Ostatni etap przed pieczeniem

Ryż na słodko z kwiatami mniszka
ryz w kokilkach z jabłkami przed zapieczeniem, smacznego!

Tak przygotowaną masę wykładamy do wysmarowanych masłem kokilek do zapiekania, na wierzchu wykładamy jabłka, zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut.
Podajemy gorący deser!