zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Bananowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bananowiec to bardzo smaczne ciasto z dodatkiem bananów.

Bananowiec

Składniki:

Bananowiec

 

  • Biszkopt: 4 jajka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • szkl. cukru, 1 kostka masła roślinnego, 3 łyżki żelatyny, 2 galaretki, 1,5 kg bananów

Sposób przygotowania:

Bananowiec
Biszkopt: białka z cukrem ubić na sztywno, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec20 min. w temp. 200*C.

Krem: jajka z cukrem ubić na parze. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzącej wody. Po wystudzeniu- jajka połączyć z masłem. Banany zmiksować, połączyć z masą, na końcu dodać żelatynę (zimną). i wymieszać. Wyłożyć krem na zimne ciasto i włożyć do lodówki na kilka minut. Dwa banany pokroić w plasterki, ułożyć na kremie. Zalać tężejącą galaretką.
Smacznego