mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bananowiec

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciacho to ma niesamowity smak, aromat i wygląd. Bananowiec dobrze sie kroi, masa jest zwarta lecz puszysta, bardzo smaczna:)

Bananowiec

Składniki:

Bananowiec

 

 

  • biszkopt z 6 jajek (można użyć biszkoptów)

 

 

  • Masa:

 

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 margaryna Kasia 250 g (u mnie masło roślinne)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 opak. galaretki pomarańczowej lub cytrynowej (mogą być również agrestowe)

 

 

 

  • Na wierzch:

 

  • 2 dowolne galaretki (u mnie truskawkowe)
  • 1 banan

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bananowiec
Masło utrzeć mikserem (lub pałką w makutrze) z ½szklanki cukru pudru na puszystą masę, (masło i banany muszą mieć temperaturę pokojową). Dodać obrane i rozgniecione banany, ucierać dalej mikserem (dodawać po jednej łyżce bananów, aż do wyczerpania). Na końcu dodać 2 tężejące galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wrzącej wody.
Wylać masę bananową na połowę biszkoptu, wstawić na chwilę do lodówki aż zastygnie. Przykryć drugą połową biszkopta. Posmarować cienko resztą masy. Udekorować wierzch bananem, zalać 2 galaretkami dowolnymi, wstawić do lodówki do schłodzenia.