WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Bananowiec bez pieczenia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach, z kremem budyniowym, bananami i galaretką. Bardzo ładnie się prezentuje na stole.

Bananowiec bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowiec bez pieczenia

 

  • Duża paczka herbatników
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 150g masła
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 3-4 banany
  • 1 galaretka bananowa

Sposób przygotowania:

Bananowiec bez pieczenia

ETAP 1:

Tortownicę o średnicy 20-22cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. 2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę i cukier i przelać na gotujące się mleko. Gotować aż zgęstnieje mieszając cały czas. Wystudzić. Zmiksować z miękkim masłem i mlekiem w proszku.

1/3 masy rozsmarować na herbatnikach. Na kremie ułożyć cienkie plasterki banana. Przykryć herbatnikami. Znów wyłożyć porcję kremu i plasterki banana. Przykryć herbatnikami, rozsmarować resztę kremu i plasterki banana.

Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić i zalać ciasto. Schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Bananowiec bez pieczenia
Bananowiec w tortownicy zalany teżejaca galaretką
Bananowiec bez pieczenia
Plasterki banana ułożone na pierwszej warstwie kremu
Bananowiec bez pieczenia
Krem budyniowy zmiksowany z masłem i mlekiem w proszku
Bananowiec bez pieczenia
Ugotowany i wystudzony budyń śmietankowy w garnku