Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 374]

Bananowiec z pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bananowiec w wersji na kakaowym biszkopcie z masą bananową, kawałkami bananów zanurzonymi w galaretce z delikatną pianką.

Bananowiec z pianką

Składniki:

Bananowiec z pianką

Biszkopt:

Masa bananowa:

Masa piankowa:

  • 3 białka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ opakowania galaretki cytrynowej

Dodatkowo:

  • 3 banany
  • 1 i ½ opakowania galaretki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Bananowiec z pianką
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami mąkę i kakao.Formę (40x 24) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec biszkopt. Temp. 180°C, czas pieczenia do 15 minut. Ostudzić.

Masa bananowa:

1 i ½ opakowania galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, zostawić do lekkiego stężenia.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmiksowane banany i sok z cytryny. Masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Kolejno ułożyć pokrojone w plasterki banany i zalać tężejącą galaretką.Ciasto włożyć do lodówki do pełnego stężenia.

Masa piankowa:

½ opakowania galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ucierania małym strumieniem wlewać zimną galaretkę. Masę piankową wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać.Ponownie włożyć do lodówki.