Sposób przygotowania:
Bananowiec z pianką
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami mąkę i kakao.Formę (40x 24) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec biszkopt. Temp. 180°C, czas pieczenia do 15 minut. Ostudzić.
Masa bananowa:
1 i ½ opakowania galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, zostawić do lekkiego stężenia.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmiksowane banany i sok z cytryny. Masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Kolejno ułożyć pokrojone w plasterki banany i zalać tężejącą galaretką.Ciasto włożyć do lodówki do pełnego stężenia.
Masa piankowa:
½ opakowania galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ucierania małym strumieniem wlewać zimną galaretkę. Masę piankową wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać.Ponownie włożyć do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami mąkę i kakao.Formę (40x 24) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec biszkopt. Temp. 180°C, czas pieczenia do 15 minut. Ostudzić.
Masa bananowa:
1 i ½ opakowania galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, zostawić do lekkiego stężenia.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmiksowane banany i sok z cytryny. Masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Kolejno ułożyć pokrojone w plasterki banany i zalać tężejącą galaretką.Ciasto włożyć do lodówki do pełnego stężenia.
Masa piankowa:
½ opakowania galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ucierania małym strumieniem wlewać zimną galaretkę. Masę piankową wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać.Ponownie włożyć do lodówki.