Sposób przygotowania:
Ciasto bananowiec
Obydwie galaretki rozpuszczamy w 800 ml. gorącej wody, pozostawiamy do ostudzenia.
Banany obieramy, dwa odkładamy do dekoracji wierzchu, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy pozostały sok z cytryny oraz stopniowo dodajemy starte banany. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, podgrzewamy ją w kuchence mikrofalowej, letnią wlewamy do masy i delikatnie miksujemy.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wykładamy połowę masy, układamy kolejną warstwę biszkoptów i wykładamy pozostałą część masy, wyrównujemy.
Odłożone banany obieramy ze skóry, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzchu ciasta, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch, ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Banany obieramy, dwa odkładamy do dekoracji wierzchu, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny.
Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy pozostały sok z cytryny oraz stopniowo dodajemy starte banany. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała, podgrzewamy ją w kuchence mikrofalowej, letnią wlewamy do masy i delikatnie miksujemy.
Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, wykładamy połowę masy, układamy kolejną warstwę biszkoptów i wykładamy pozostałą część masy, wyrównujemy.
Odłożone banany obieramy ze skóry, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzchu ciasta, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch, ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
SylaUla
CORAL