Sposób przygotowania:
Bananowiec na zimno z galaretkami
Obie cytrynowe galaretki zalać 500 ml wrzątku, zaś jedną zieloną galaretkę zalać w osobnym naczyniu 400 ml gorącej wody i wszystkie galaretki zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Niedużą tortownicę wyłożyć okrągłymi biszkoptami. Cztery banany obrać ze skórek, połamać na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na bananową płynną masę. Gdy cytrynowe galaretki będą już zimne, ale nadal płynne zmiksować je z papką bananową, cukrem i miękkim masłem. Galaretki zmiksowane z pozostałymi składnikami przelać do tortownicy na biszkopty. Tortownicę z wylaną masą odstawić do lodówki do stężenia. Gdy bananowa masa będzie już nieco bardziej zwarta, już nie będzie taka płynna wyłożyć na jej wierzch pokrojonego w plastry jednego banana, który pozostał oraz tężejącą agrestową, zieloną galaretkę. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki do stężenia i tam też je przechowywać.