migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Bananowiec na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne i orzeźwiające ciacho na zimno . Bez pieczenia,zawsze sie udaje. Deser w sam raz na upalne dni.

Bananowiec na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowiec na zimno

 

  • 5-6 średnich bananów
  • 100 g margaryny lub masła
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • 2 łyżki cukru wanilowego
  • 1 żółtko
  • biszkopty do wyłozenia formy
  • woda do przygotowania galaretek - 1l

Sposób przygotowania:

Bananowiec na zimno
Przygotować galaretki. W jednym garnuszku rozpuścić dwie galaretki cytrynowe w 0,5 l wody, w drugim garnuszku przygotować galaretkę o dowolnym smaku, u mnie truskawkowa. Odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy i odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe pokrojone banany i zalać galaretką. Odstawić do stężenia.
Bananowiec na zimno
Etap 1 Zagotować wodę i rozpuścic galaretki.
Bananowiec na zimno
Etap 2 Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem.
Bananowiec na zimno
Etap 3 Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Bananowiec na zimno
Etap 4 Masę przelać do tortownicy i odstawić do stężenia.