Sposób przygotowania:
Bananowiec na zimno, na biszkopcie
Przygotowujemy biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, a białka ubijamy na sztywno, po czym łączymy je z żółtkami, cukrem i obydwoma mąkami zmieszanymi uprzednio z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni i pieczemy biszkopt około pół godziny, do "suchego patyczka". Potem wyjmujemy go z piekarnika i pozwalamy ostygnąć. Banany miksujemy blenderem, dodając sok z cytryny, masło, a także cukier puder. Tak przygotowaną masę bananową łączymy z 3 łyzkami żelatyny, rozpuszczonymi w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzonymi. Miksujemy powoli, gdy masa bananowa przestygnie, wykładamy ją łyzką na biszkopt i wkładamy do lodówki. Ostatnim etapem jest przygotowanie galaretki agrestowej zgodnie z przepisem na opakowaniu - ostudzoną i tężejącą juz galaretkę wylewamy na masę bananową i wkładamy ciasto z powrotem do lodówki, na kilka godzin.