Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Bananowiec na zimno, na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniały deser na upalne dni - puszysty biszkopt, zimna masa bananowa i zielona galaretka. Wspaniałości!

Bananowiec na zimno, na biszkopcie

Składniki:

Bananowiec na zimno, na biszkopcie

 

  • (na biszkopt)

 

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • niepełna szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • (masa bananowa)

 

  • 25dag margaryny
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • sok z połowy cytryny
  • ponad kilogram obranych ze skórki bananów
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1-2 galaretki agrestowe

 

Sposób przygotowania:

Bananowiec na zimno, na biszkopcie
Przygotowujemy biszkopt: żółtka oddzielamy od białek, a białka ubijamy na sztywno, po czym łączymy je z żółtkami, cukrem i obydwoma mąkami zmieszanymi uprzednio z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni i pieczemy biszkopt około pół godziny, do "suchego patyczka". Potem wyjmujemy go z piekarnika i pozwalamy ostygnąć. Banany miksujemy blenderem, dodając sok z cytryny, masło, a także cukier puder. Tak przygotowaną masę bananową łączymy z 3 łyzkami żelatyny, rozpuszczonymi w 1/4 szklanki gorącej wody i przestudzonymi. Miksujemy powoli, gdy masa bananowa przestygnie, wykładamy ją łyzką na biszkopt i wkładamy do lodówki. Ostatnim etapem jest przygotowanie galaretki agrestowej zgodnie z przepisem na opakowaniu - ostudzoną i tężejącą juz galaretkę wylewamy na masę bananową i wkładamy ciasto z powrotem do lodówki, na kilka godzin.