Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik mocno kokosowy z dżemem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik ten smakuje... rewelacyjnie! Jest niezwykle delikatny, kremowy i długo pozostaje świeży. Kruchy spód, masa oraz wierzch bezowy - wszystko posiada kokosową nutę i idealnie łączy się z warstwą ulubionego dżemu.

Sernik mocno kokosowy z dżemem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik mocno kokosowy z dżemem

Tortownica o średnicy minimum 28 cm, spód:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (160g; 1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szczypta soli
  • 150g masła/margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (120g)
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Wierzch bezowy:

  • 2 białka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu (240 g; u mnie truskawkowy)

Sposób przygotowania:

Sernik mocno kokosowy z dżemem

Spód:

Sernik mocno kokosowy z dżemem
Można użyć dowolnego dżemu, najlepiej lekko kwaskowatego.

Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę i wylepić nią spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Całość podpiec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni i ostudzić.

Spód posmarować warstwą dżemu.

Masa serowa:

Sernik mocno kokosowy z dżemem
Masa serowa wyjdzie rzadka i taka powinna być.

Składniki masy (bez mleczka kokosowego) dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z mlekiem kokosowym.

Masę przelać na spód z dżemem.

Pieczenie:

Sernik mocno kokosowy z dżemem
Zaznaczę, że sernik piekłam w piekarniku gazowym.

Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut w 240 stopniach i kolejno 90 minut w temperaturze 150 stopni.

Wierzch:

Sernik mocno kokosowy z dżemem
Masa bezowa powinna być gęsta.

Białka jajek ubić na sztywną pianę.

Pod koniec wsypać cukier, a na końcu łyżką wmieszać wiórki.

Masę równomiernie przełożyć na gorący sernik, który podpiec dodatkowo 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Studzenie:

Sernik mocno kokosowy z dżemem
Przed podaniem udekorować.

Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc.