Sposób przygotowania:
Pleśniak z jabłkami i orzechami
Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę.
Ciasto dzielimy na 3 części. (część na spód największa ) Do jeden części dodajemy kakao. Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i cynamon, mieszamy. odstawiamy. Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni prze z 7-8 minut.
Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na wierzch wykładamy dociśnięte z soku jabłka, oprószamy całość posiekanymi orzechami.
Na jabłka ścieramy zmrożoną część ciemnego ciasta.
Beza: białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier i całość ubijamy mocno aż cukier się rozpuści, na koniec dodajemy proszek budyniowy. Beze wykładamy an ciemne ciasta, na wierzch ścieramy zmrożone jasne ciasto.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 185-190 stopni piekarnik a na około 45 minut.
Ciasto dzielimy na 3 części. (część na spód największa ) Do jeden części dodajemy kakao. Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i cynamon, mieszamy. odstawiamy. Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni prze z 7-8 minut.
Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na wierzch wykładamy dociśnięte z soku jabłka, oprószamy całość posiekanymi orzechami.
Na jabłka ścieramy zmrożoną część ciemnego ciasta.
Beza: białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier i całość ubijamy mocno aż cukier się rozpuści, na koniec dodajemy proszek budyniowy. Beze wykładamy an ciemne ciasta, na wierzch ścieramy zmrożone jasne ciasto.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 185-190 stopni piekarnik a na około 45 minut.
SylaUla
Konczi
Polecam, to z całą pewnością świetny deser
Jagodowa
Konczi
:) również ja jestem miłośniczką szarlotek więc ta wersja jest dla mnie pyszna i kusząca ....