SUPERPRZEPIS

Pleśniak z jabłkami i orzechami

  • 4
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Pleśniak z jabłkami i orzechami Więcej zdjęć (7)

Pleśniak z jabłkami i orzechami, to pomysł na jesienne ciasto, idealne do filiżanki kawy bądź herbaty.

Składniki:

Pleśniak z jabłkami i orzechami

 

  • ciasto:
  • 3 czubate szklanki mąki - 500 g mąka tortowa
  • 250 g margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki kakao

 

  • beza:
  • 6 białek
  • 1 szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego

 

Sposób przygotowania:

Pleśniak z jabłkami i orzechami
Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy żółtka oraz posiekana margarynę, zagniatamy szybko kruche ciasto dodając śmietanę.

Ciasto dzielimy na 3 części. (część na spód największa ) Do jeden części dodajemy kakao. Częścią ciasta na spód wykładamy blachę, nakłuwamy i wkładamy do lodówki, pozostałe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i cynamon, mieszamy. odstawiamy. Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni prze z 7-8 minut.

Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na wierzch wykładamy dociśnięte z soku jabłka, oprószamy całość posiekanymi orzechami.

Na jabłka ścieramy zmrożoną część ciemnego ciasta.

Beza: białka ubijamy na sztywno dodając szczyptę soli, następnie dodajemy cukier i całość ubijamy mocno aż cukier się rozpuści, na koniec dodajemy proszek budyniowy. Beze wykładamy an ciemne ciasta, na wierzch ścieramy zmrożone jasne ciasto.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 185-190 stopni piekarnik a na około 45 minut.   
Pleśniak z jabłkami i orzechami
zagniatamy ciasto kruche do jednej części dodajemy kakao
Pleśniak z jabłkami i orzechami
większą częścią jasnego ciasta wykładamy blaszkę
Pleśniak z jabłkami i orzechami
smarujemy dżemem dodajemy jabłka i orzechy
Pleśniak z jabłkami i orzechami
na jabłka ścieramy ciemną część zmrożonego ciasta
Pleśniak z jabłkami i orzechami
na ciasto wykładamy bezę i ścieramy jasną część
Pleśniak z jabłkami i orzechami
ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku