Sposób przygotowania:
Bananowy torcik
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Schłodzone białka ubijamy, stopniowo dodając cukier na sztywną pianę. Do sztywnej piany pojedynczo dodajemy żółtka ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni (próba patyczkiem). Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt wykładamy na paterę do góry nogami, zdejmujemy papier i nasączamy ponczem tzn. wodą przegotowaną wymieszaną z sokiem z cytryny. KREM: 1 banan miksujemy wraz z sokiem z cytryny. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy tłuszczowo-cukrowej powoli wlewamy zmiksowany banan ciągle ucierając. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt, powierzchnię wyrównać. Nałożyć obręcz tortownicy lub specjalną obręcz. Pozostałe 3 banany pokroić na skośne plasterki. Ułożyć plasterki bananów na kremie zaczynając od brzegu tortu, każda następna warstwa bananów powinna zachodzić na poprzednią. Na banany wylewamy tężejąca galaretkę. Torcik odstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje całkowicie zdejmujemy obręcz. SMACZNEGO!
edytaha