marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Banany i liczi w mleczku kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Desery z kuchni azjatyckiej składają się głównie z owoców świeżych lub z puszki i robi się je na bazie ryżu lub mleczka kokosowego lub smaży w cieście. Wykonanie tego jest bardzo proste i nie wymaga dużo czasu.

Banany i liczi w mleczku kokosowym

Składniki:

Banany i liczi w mleczku kokosowym

Sposób przygotowania:

Banany i liczi w mleczku kokosowym
Banany opłukać i obrać ze skórek oraz pokroic na talarki, pomarańcze opłukać, obrać i podzielić na cząstki. Mleczko kokosowe wlać do rondla i zagotować na śrenim ogniu, ciągle mieszając, dodać cukier i szczyptę soli. Gotować przez 20 min., by zgęstniało.

Do gotującego się mleka dodać odsączone owoce liczi, banany oraz pomarańcze. Deser przełożyć do salaterek, udekorować orzeszkami, listkami mięty i pozostałymi cząstkami pomarańczy.