Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Banany w szynce 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na deser lub przystawkę, znany też pod nazwą Paupiettes de Bananes aux Jambon z francuskiej książki "Vogue French Cookery Book".

Banany w szynce 5 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Banany w szynce 5

 

  • 4 banany
  • 4 plastry szynki
  • 4 łyżki sera romano mielonego drobno
  • 3 łyżki sera mozzarella startego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • sól, pieprz i papryka słodka mielona
  • masło do posmarowania lub sprej

 

Sposób przygotowania:

Banany w szynce 5
Banany twarde ale nie zielone obrać i posypać solą, pieprzem i papryką. Każdy banan owinąć plastrem szynki i ułożyć ciasno w nasmarowanym masłem naczyniu do pieczenia. Wymieszać dobrze obie śmietany i wylać na banany, posypać serami na wierzchu. Piekarnik rozgrzać do 200 - 205 C i piec ok. 20 minut albo aż się lekko przyrumieni. Podać zimne ale nie schłodzone w lodówce. UWAGI - w oryginale jest ser parmezan bez mozzarelli i bez kwaśnej śmietany. Moje plastereczki szynki były bardzo-bardzo cieniutkie i małe więc trzeba było użyć 3 plasterki na 1 banana, jeśli plastry są odpowiednio duże to wystarczy 1 plaster szynki na 1 banana.
Banany w szynce 5
Paupiettes de Bananes aux Jambon gotowe do pieczenia
Banany w szynce 5
Paupiettes de Bananes aux Jambon po upieczeniu

Tagi:

sery ser szynka