Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo-truskawkowyPrzygotowanie ciasta:
Czekoladę na ciasto roztopić w kąpieli wodnej. Ściągnąć z ognia i od razu do jeszcze ciepłej rozpuszczonej czekolady dodać masło,mieszając rozpuścić w czekoladzie.
Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodawać stopioną czekoladę z masłem i wymieszać. Następnie połączyć ciasto z przesianą mąką,dokładnie mieszając. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 160 stopni i piec ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć z tortownicy i ostudzić.
Przygotowanie masy czekoladowej i truskawkowej:
Czekoladę na masę roztopić w kąpieli wodnej-przestudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody-odstawić by była letnia. Truskawki na masę umyć i zmiksować na gładko.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem,dodając pod koniec po odrobinie miękkiego masła. Utrzeć na gładką i jednolitą masę.
Masę serową podzielić na 2 części.
Do 1 części masy serowej dodać wystudzoną czekoladę i bardzo dokładnie wymieszać. Wylać na biszkopt czekoladowy i wstawić do lodówki.
Do 2 części masy serowej dodać stopniowo zmiksowane truskawki i ostrożnie połączyć . Na samym końcu dodać stopniowo tężejącą żelatynę i delikatnie wymieszać z masą truskawkową.
Gotową masę wylać na ciasto z masą czekoladową-wyrównać wierzch szpatułką. Wstawić do lodówki aby obie masy dobrze stężały.
Etap końcowy:
W kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady wraz z 4 dag masła.
Truskawki do dekoracji tortu umyć,osuszyć i pokroić na kawałki według uznania.
Wyciągnąć z lodówki stężały torcik. Polać go po wierzchu polewą czekoladową i udekorować pokrojonymi truskawkami, listkami mięty i wiórkami czekoladowymi według własnych upodobań.
SylaUla
Agnieszka Rec
Dziękuję Ula :) Tort faktycznie ładnie się prezentował a co najważniejsze wszystkim bardzo smakował. Syn urodziny ma w czerwcu staram się wtedy wykorzystać sezon na truskawki i upiec mu z nimi tort :)