Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Tort czekoladowo-truskawkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten tort upiekłam w czerwcu dla najstarszego syna na siedemnaste urodziny. Tort wszystkim bardzo smakował.

Tort czekoladowo-truskawkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort czekoladowo-truskawkowy

na ciasto czekoladowe:

na masę czekoladową i truskawkową:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 60 dag twarogu mielonego (z wiaderka)
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła o temp. pokojowej
  • 20 dag świeżych truskawek
  • 2-3 łyżeczki żelatyny

na wierzch:

  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 4 dag masła
  • świeże truskawki do dekoracji
  • listki mięty
  • wiórki czekoladowe

dodatkowo:

  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i obsypania tortownicy

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-truskawkowy

Przygotowanie ciasta:

Tort czekoladowo-truskawkowy
Przygotowane ciasto czekoladowe przelać do przygotowanej tortownicy

Czekoladę na ciasto roztopić w kąpieli wodnej. Ściągnąć z ognia i od razu do jeszcze ciepłej rozpuszczonej czekolady dodać masło,mieszając rozpuścić w czekoladzie.

Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodawać stopioną czekoladę z masłem i wymieszać. Następnie połączyć ciasto z przesianą mąką,dokładnie mieszając. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą tortownicy o średnicy 22 cm.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 160 stopni i piec ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć z tortownicy i ostudzić.

Przygotowanie masy czekoladowej i truskawkowej:

Tort czekoladowo-truskawkowy
Na ciasto wykładamy masę czekoladową i truskawkową,wkładamy do lodówki na kilka godz.

Czekoladę na masę roztopić w kąpieli wodnej-przestudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody-odstawić by była letnia. Truskawki na masę umyć i zmiksować na gładko.

Twaróg zmiksować z cukrem pudrem,dodając pod koniec po odrobinie miękkiego masła. Utrzeć na gładką i jednolitą masę.

Masę serową podzielić na 2 części.

Do 1 części masy serowej dodać wystudzoną czekoladę i bardzo dokładnie wymieszać. Wylać na biszkopt czekoladowy i wstawić do lodówki.

Do 2 części masy serowej dodać stopniowo zmiksowane truskawki i ostrożnie połączyć . Na samym końcu dodać stopniowo tężejącą żelatynę i delikatnie wymieszać z masą truskawkową.

Gotową masę wylać na ciasto z masą czekoladową-wyrównać wierzch szpatułką. Wstawić do lodówki aby obie masy dobrze stężały.

Etap końcowy:

W kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę gorzkiej czekolady wraz z 4 dag masła.

Truskawki do dekoracji tortu umyć,osuszyć i pokroić na kawałki według uznania.

Wyciągnąć z lodówki stężały torcik. Polać go po wierzchu polewą czekoladową i udekorować pokrojonymi truskawkami, listkami mięty i wiórkami czekoladowymi według własnych upodobań.


Tagi:

ciasto deser tort