Sposób przygotowania:
Banoffee takie trochę inne :)
Masę krówkową można kupić gotową, lub ugotować puszkę mleka skondensowanego (gotować ok 3,5 godziny). Banany kroimy w plastry. Herbatniki bardzo drobno rozkruszamy (wrzuciłam je do worka, i ubiłam tłuczkiem do kotletów). Herbatniki mieszamy z masłem i ugniatamy w rękach. Gdy masa jest zbita, wykładamy nią tortownicę mocno dociskając. I teraz są dwa sposoby na "stwardnienie" spodu ciasta: - pieczemy ok 15 minut w piekarniku, temperatura 180stopni - wkładamy do lodówki na ok pół godziny. Śmietankę ubijamy z cukrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę - miksujemy Gdy "spód" jest gotowy, układamy warstwy następująco: plastry bananów, masa krówkowa, dżem wiśniowy, bita śmietana. Odstawiamy do lodówki na czas, gdy bita śmietana stężeje i można się delektować. Smacznego :)