Sposób przygotowania:
Baranek czekoladowo-orzechowyprzygotowanie ciasta
Formę na baranka wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą.
Margarynę utrzeć do białości. Białka oddzielić od żółtek. Do utartej margaryny dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i dalej ucierać.
Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy; drobno pokrojone orzechy włoskie [50g] i rozpuszczoną czekoladę mleczną [30g] w kąpieli wodnej, oraz ubitą pianę z dwóch białek.
Delikatnie mieszamy i pieczemy w 180 stopniach przez 50 min. Studzimy 10 min i wyjmujemy baranka z formy.
dekoracja baranka
BARANKA polewamy mleczną czekoladą i posypujemy go pokruszonym ciastem [ściętego ze spodu baranka] wymieszanym ze średnio pokrojonymi orzechami włoskimi.
Zaś dół baranka posypujemy zielonymi wiórkami. Barankowi należy zrobić uszy z czekolady i oczy z rodzynek.
Dodatkowo można zrobić bazie. Paluszki pomalować czekoladą mleczną, przykleić ryż preparowany i całość włożyć w ciasto które zostało ścięte ze spodu baranka. Jest to świetna dekoracja do całości.
marietta