EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Wielkanocny cytrynowy baranek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Klasyczny i łatwy przepis na Wielkanocnego baranka z nutą cytryny, który jest pyszną i piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.

Wielkanocny cytrynowy baranek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocny cytrynowy baranek

 

  • Ciasto:
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny

 

  • Masa śmietanowa:
  • 200g śmietany 30%
  • 200g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 8 łyżek mleka

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny cytrynowy baranek

1. Ciasto

Wielkanocny cytrynowy Baranek
masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszysta masę

Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać jajka i dalej miksować.

ETAP 2:

Wielkanocny cytrynowy Baranek
mąkę przesiać i wymieszac z proszkiem do pieczenia

Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Wielkanocny cytrynowy Baranek
ciasto przełożyć do natłuszczonej formy baranka

Przełożyć do natłuszczonej formy baranka i piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 35 minut .

2. Masa śmietanowa

Wielkanocny cytrynowy Baranek
udekorować branka

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dalej miksując dodać mascarpone oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masę śmietanową dokładnie wymieszać i obsmarować baranka. Następnie masę przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką i udekorować baranka. Z masy i lukru zrobić oczy, buzię a z migdałów uszy.