SUPERPRZEPIS

Bardzo limonkowy kurczak Kate

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Bardzo limonkowy kurczak Kate Więcej zdjęć (4)

Pachnący kolendrą i miętą bardzo limonkowy grillowany kurczak to szybka i bardzo apetyczna propozycja na szybką kolację i poprawę nastroju. Przepis pochodzi z książki What Kate Ate :)

Składniki:

Bardzo limonkowy kurczak Kate

 

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
  • 3 limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ papryczki chilli
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 garść świeżej mięty
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bardzo limonkowy kurczak Kate
Filety z udźca myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Limonki dokładnie szorujemy i ścieramy z lich skórkę do miski. Do skórki wyciskamy sok z limonek ( zostawiamy wyciśnięte limonki ), dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli i posiekane zioła. Wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka, na wierzchu układamy wyciśnięte kawałki limonki i marynujemy mięsa minimum na 3 godziny ( w nagłych sytuacjach wystarczy godzina ). Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy na niej odsączonego z marynaty kurczaka po 5-6 minut z każdej strony.

Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz dekorujemy listkami mięty, kolendry i serwujemy od razu w towarzystwie np. pieczonych ziemniaków, lub grillowanego pieczywa, smacznego : )
Bardzo limonkowy kurczak Kate
Filety z udźca kurczaka myjemy i osuszamy
Bardzo limonkowy kurczak Kate
Z mięty, kolendry, oliwy, limonki i papryczki chilli przygotowujemy marynatę
Bardzo limonkowy kurczak Kate
Do przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka i odstawiamy go na minimum 3h