Sposób przygotowania:
Bardzo limonkowy kurczak Kate
Filety z udźca myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Limonki dokładnie szorujemy i ścieramy z lich skórkę do miski. Do skórki wyciskamy sok z limonek ( zostawiamy wyciśnięte limonki ), dodajemy posiekaną drobno papryczkę chilli i posiekane zioła. Wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka, na wierzchu układamy wyciśnięte kawałki limonki i marynujemy mięsa minimum na 3 godziny ( w nagłych sytuacjach wystarczy godzina ). Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy na niej odsączonego z marynaty kurczaka po 5-6 minut z każdej strony.
Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz dekorujemy listkami mięty, kolendry i serwujemy od razu w towarzystwie np. pieczonych ziemniaków, lub grillowanego pieczywa, smacznego : )
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka, na wierzchu układamy wyciśnięte kawałki limonki i marynujemy mięsa minimum na 3 godziny ( w nagłych sytuacjach wystarczy godzina ). Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy na niej odsączonego z marynaty kurczaka po 5-6 minut z każdej strony.
Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz dekorujemy listkami mięty, kolendry i serwujemy od razu w towarzystwie np. pieczonych ziemniaków, lub grillowanego pieczywa, smacznego : )
Magdalena88
Igraszki Losu
Magdalena88 napisał(a):
marcinka