Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Limonkowy kurczak z grilla

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

danie dla 6 osób dla wszystkich bardzo smaczne

Limonkowy kurczak z grilla

Składniki:

Limonkowy kurczak z grilla

 

  • 6 piersi kurczaka
  • 2 limonki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki chilli
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 cebule
  • 2 ostre papryczki chilli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • tacki paclan

Sposób przygotowania:

Limonkowy kurczak z grilla
Do garnka nalewamy wody i wyciskamy do niego sok z limonek. Piersi kurczaka moczymy w wodzie z sokiem około 0,5 godziny. W tym czasie siekamy czosnek. Obsypujemy nim wyjęte z wody mięso. I zostawiamy na chwilę, żeby przesiąkło zapachem. Przygotowujemy marynUwaga: Ryb nie moczymy w wodzie z limonkami. ate - składniki miksujemy, zalewamy marynatą kurczaka zostawiamy w lodówce, na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wrzucamy kurczaka na tacce Paclan na grilla.