Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Limonkowy kurczak z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kwaśny ale niesamowicie soczysty kurczak

Limonkowy kurczak z makaronem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Limonkowy kurczak z makaronem

 

 

  • Opcjonalnie do podania:
  • sos ze szpinaku
  • makaron- przepis można znaleźć w moich przepisach

Sposób przygotowania:

Limonkowy kurczak z makaronem
Piersi z kurczaka myjemy dokładnie, odcinamy kosteczki i porcjujemy na kawałki które łatwo będą nabijać się na widelec. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy drobno pokrojony czosnek, pieprz, sól, oliwę. Wkładamy do tego roztworu pokrojonego kurczaka. Miseczkę dokładnie owijamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki aby mięso przeszło marynata. Nie polecałabym pozostawiać kurczaka w tej marynacie na całą noc, gdyż kwaśność limonki może zaszkodzić ostatecznemu efektowi. Następnie kurczaka wyciągamy i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Rozgrzewamy patelnie grillową. Wrzucamy kurczaka i smażymy z obu stron. W moim wydaniu podaje go z sosem szpinakowym oraz własnym makaronem.
Limonkowy kurczak z makaronem
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kawałki
Limonkowy kurczak z makaronem
Pociętego kurczaka wkładamy do marynaty z limonki
Limonkowy kurczak z makaronem
Kawałki kurczaka smażymy na patelni grillowej