SUPERPRZEPIS

Kurczak z solanki

  • 2
  • bernika
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kurczak z solanki Więcej zdjęć (3)

Kurczak z przepisu Marthy Steward

Składniki:

Kurczak z solanki

 

  • 12 kawałków kurczaka podudzia i pałki
  • solanka
  • 2 litry zimnej wody
  • 2/3 szklanki grubej soli
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki melasy lub miodu
  • 8 gałązek świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • do smażenia:
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki kukurydzianej mąki
  • 1/2 łyżeczki grubej soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 4 duże jajka
  • olej roślinny do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z solanki
Szklanke wody połączyć z pozostałymi składnikami solanki, podgrzać w małym rondlu na średnim ogniu, mieszając aż sól i cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. W dużej misce połaczyć z resztę zimnej wody. Dodać kurczaka do miski. Włożyć do lodówki co najmniej 8 godzin do 24 godzin. Usunąć kurczaka z solanki i osuszyć. Połączyć mąki, sól i paprykę, pieprz, w misce. Ubić lekko jajka w na talerzu. Kurczaka wkładać do mąki, potem jajek, a następnie znowu do mąki. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć partiami, kurczaka przez 15 minut, obracając raz, aż kurczak będzie głęboko złoty. Przenieść na ręcznik papierowy lub kratkę. Podawać na gorąco lub na zimno.
Kurczak z solanki
Kurczak w panierce moczony w solance zmiodem przez noc.
Kurczak z solanki
Kurczak według Marthy Steward w zalewie solnej z miodem