Sposób przygotowania:
Kurczak z solanki
Szklanke wody połączyć z pozostałymi składnikami solanki, podgrzać w małym rondlu na średnim ogniu, mieszając aż sól i cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić do temperatury pokojowej. W dużej misce połaczyć z resztę zimnej wody. Dodać kurczaka do miski. Włożyć do lodówki co najmniej 8 godzin do 24 godzin. Usunąć kurczaka z solanki i osuszyć. Połączyć mąki, sól i paprykę, pieprz, w misce. Ubić lekko jajka w na talerzu. Kurczaka wkładać do mąki, potem jajek, a następnie znowu do mąki. Rozgrzać olej w garnku. Smażyć partiami, kurczaka przez 15 minut, obracając raz, aż kurczak będzie głęboko złoty. Przenieść na ręcznik papierowy lub kratkę. Podawać na gorąco lub na zimno.
darmiona
bernika