monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1325]

Bardzo porzeczkowa pianka

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Składniki może niezbyt wyszukane ale ciacho pyszne:) lekko kwaskowe więc w sam raz na tegoroczne upały, serdecznie zapraszam:)

Bardzo porzeczkowa pianka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bardzo porzeczkowa pianka

 

  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 15 g żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 270 g danonków waniliowych
  • 200 g danonków jagodowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 40 g płatków czekoladowych
  • 100 g herbatników maślanych
  • 1 opakowanie galaretki pink margarita
  • 200 ml gorącej wody
  • Składniki na tortownicę 17 cm

Sposób przygotowania:

Bardzo porzeczkowa pianka
Porzeczki umyć, dobrze osuszyć i obrać z gałązek. Żelatynę przesypać do wody i zostawić na około 5 minut do napęcznienia. Do miski przełożyć oba rodzaje danonków, dodać cukier puder i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej ( opuszkami palców sprawdzić czy nie zostały grudki). Następnie przelać ją do serków i mikserem na niskich obrotach delikatnie wymieszać. Do masy dodać 2/3 przygotowanych porzeczek i wszystkie płatki czekoladowe. Wymieszać do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ciasno i w miarę możliwości szczelnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Następnie wylać połowę przygotowanej masy. Wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wylać resztę masy. Wyrównać. Posypać resztą porzeczek i równomiernie je rozłożyć. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wody i ostudzić. Zimną delikatnie wylać na piankę i odłożyć do stężenia całości. Przed podaniem uwolnić piankę z obręczy. Smacznego!
Bardzo porzeczkowa pianka
do masy masy serkowej dodać porzeczki i płatki czekoladowe
Bardzo porzeczkowa pianka
na pierwszą warstwę herbatników wylać masę piankową
Bardzo porzeczkowa pianka
ułożyc szczelnie drugą warstwę herbatników
Bardzo porzeczkowa pianka
rozłożyć porzeczki i odłożyć na godzinę do lodówki