VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Bardzo serowa pizza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizza z kilkoma rodzajami sera jest bardzo delikatna a zarazem różnorodna w smaku. Warstwy sera ciekawie się łączą i przenikają w smaku. Ostrego smaku nadaje czerwona cebula.

Bardzo serowa pizza

Składniki:

Bardzo serowa pizza

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • Wierzch:
  • 250 g filetu z piersi kurczaka
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 4 plastry topionego serka Gouda
  • 6 plastrów wędzonego sera
  • 100 g sera camembert z ziołami
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 7 pieczarek
  • 3 łyżki keczupu łagodnego

Sposób przygotowania:

Bardzo serowa pizza
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa, granulowanym czosnkiem i suszoną natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni.

Pizzę smarujemy keczupem. Kolejno układamy plastry serka topionego, starty parmezan, pokrojone w plasterki pieczarki, usmażonego kurczaka, plastry czerwonej cebuli.

Na wierzchu układamy plastry wędzonego sera oraz pokrojony camembert.

Pizzę pieczemy w nagrzanym do 210*C piekarniku przez 15-20 minut. 

Tagi:

pizza