Sposób przygotowania:
Falafel w picie
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na 15h. Po tym czasie ciecierzycę odcedzić i zmiksować blenderem albo w maszynce do mielenia razem z obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę oraz czosnkiem.
Masę dobrze doprawić do smaku dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Większą ilość oleju rozgrzać z masy formować nie duże kotlety i wrzucać na gorący olej smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podajemy je z chlebkiem pita sałatą pomidorem, ogórkiem polane ketchupem lub sosem czosnkowym.
Masę dobrze doprawić do smaku dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Większą ilość oleju rozgrzać z masy formować nie duże kotlety i wrzucać na gorący olej smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podajemy je z chlebkiem pita sałatą pomidorem, ogórkiem polane ketchupem lub sosem czosnkowym.