Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Falafel w picie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Falafel w smaku przypomina mięso w krajach arabskich podawany jest jako wegetariańska wersja kebaba.

Falafel w picie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Falafel w picie

Falafele

Oraz

Sposób przygotowania:

Falafel w picie
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na 15h. Po tym czasie ciecierzycę odcedzić i zmiksować blenderem albo w maszynce do mielenia razem z obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę oraz czosnkiem.

Masę dobrze doprawić do smaku dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Większą ilość oleju rozgrzać z masy formować nie duże kotlety i wrzucać na gorący olej smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podajemy je z chlebkiem pita sałatą pomidorem, ogórkiem polane ketchupem lub sosem czosnkowym.
Falafel w piecie
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na 15h. Po tym czasie ciecierzycę odcedzić
Falafel w piecie
Ciecierzycę zmiksować z czosnkiem oraz cebulą
Falafel w piecie
Masę doprawić dobrze do smaku i wymieszać
Falafel w piecie
Większą ilość oleju rozgrzać z masy formować nie duże kotlety i wrzucać na gorący olej smażyć z obu stron na złoty kolor.

Tagi:

dania