asiaows

asiaows

Starszy Kucharz
[Przepisów: 10]

Barszcz babci Cyty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Taki barszcz jada się na święta w rodzinie mojego męża. Nazwa pochodzi od imienia babci męża,która robi go niesamowicie pyszny :)

Barszcz babci Cyty

Składniki:

Barszcz babci Cyty

 

  • zakwas (koniecznie zrobiony przez ciebie - nie kupny! )
  • 40 g suszonych grzybków
  • słodka śmietana
  • mąka
  • przyprawę do zup w płynie ( Maggi,Knorr jak kto lubi )

 

Sposób przygotowania:

Barszcz babci Cyty
Grzyby gotujemy w ok 1,5 l wody aż zmiękną.Następnie odcedzamy tak aby zachować z nich wywar.Zakwas stawiamy na mały ogień i powoli dolewamy do niego wywar z grzybków.Do tego dodajemy maggi DUŻO (ja zużywam 210g a czasami troszkę więcej),śmietanę i podbijamy mąką(nie za dużo - w końcu to zupa nie sos).Na sam koniec wrzucamy grzybki(te które wcześniej odcedziliśmy). Barszcz powinien być kwaskowaty,lekko brązowy.

Tagi:

zupa przyprawy