WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1327]

Barszcz biały

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Barszcz biały czyli jedna z tradycyjnych polskich zup czy też dań gdy podana jest z ziemniakami. U mnie na kiełbasce, z dodatkiem marchewki i przypraw.

Barszcz biały Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz biały

 

  • 1 pętko kiełbasy
  • 1 marchewka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • majeranek
  • 2 łyżki zakwasu pszennego lub gotowy zakwas z butelki
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • sól

Sposób przygotowania:

Barszcz biały

ETAP 1:

Do garnka włożyć kiełbasę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do kiełbasy. Wsypać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wlać ok. 1,5l wody.

Włożyć listek laurowy, ziele angielskie, obrany ząbek czosnku i pieprz ziarnisty. Zagotować i gotować ok. 30 minut. Wlać zakwas oraz śmietanę. Wymieszać i podgotować kilka minut.

Doprawić barszcz roztartym majerankiem, solą i pieprzem mielonym. Gotować jeszcze kilkanaście minut. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Barszcz biały
Barszcz biały na kiełbasce po ugotowaniu w garnku
Barszcz biały
Roztraty majeranek dodany do gotującego się barszczu
Barszcz biały
Kiełbasa i warzywa zalane wodą z dodanymi przyprawami
Barszcz biały
Kiełbasa, pokrojona marchewka i natka pietruszki i koperku w garnku