BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Barszcz biały z jajkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczny barszcz biały z dodatkiem jajka. Jest to zupa którą gotuje na Wielkanoc. Barszcz podaje z połówkami jajek ugotowanych na twardo, dodatkowo jeszcze z białą kiełbasą. Smakuje wybornie

Barszcz biały z jajkiem

Składniki:

Barszcz biały z jajkiem

 

  • Biała kiełbasa około 300 g,
  • woda zimna około 1,5 litra,
  • zakwas 500 ml,
  • ziarenka ziela angielskiego 4 szt,
  • liść laurowy 2 szt,
  • marchewki 1 szt nie duża,
  • kawałek selera,
  • grzyby suszone borowiki 5 szt,
  • śmietana 18 % 4 - 5 łyżek,
  • cebula 1 szt,
  • masło klarowne 4 łyżki,
  • jajka na twardo,
  • do smaku;
  • sól, pieprz, majeranek,

Sposób przygotowania:

Barszcz biały z jajkiem
Białą kiełbasę zalać zimną wodą , dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchew , kawałek selera oraz grzyby suszone borowiki . Gotować około 40 minut.

Wywar przelać przez sitko do drugiego garnka, zagotować i zalać zakwasem. Doprawić do smaku solą,pieprzem, majerankiem. Dodać przesmażoną na maśle cebule.

Zabielić śmietaną. Zdjąć z ognia.

Gotowy barszcz wlać na talerze, podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo.

Dodatkowo podać ugotowaną białą kiełbasę.