Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Barszcz biały z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W okresie wielkanocnym można znaleźć pełno przepisów na barszcz biały. Ale kto nie lubi zjeść dobrego barszczyku w te święta?

Barszcz biały z jajkiem

Składniki:

Barszcz biały z jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Barszcz biały z jajkiem

KROK 1

Barszcz biały z jajkiem
Całość zalać wodą, żeby zakryć warzywa i kiełbasę.

Marchew i pietruszkę obrać, umyć i wrzucić do garnka. Dodać kiełbasę, ziele angielskie i 2-3 liście laurowe. Wszystko zalać gorącą wodą i gotować 10 minut. W tym czasie ugotować jajka.

KROK 2

Barszcz biały z jajkiem
Ziemniaki kroję w drobną kostkę, żeby przyśpieszyć ich czas gotowania.

Po 10 minutach do zupy dodać pokrojone ziemniaki i gotować dalej 10 minut.

KROK 3

Barszcz biały z jajkiem
Z zupy wyciągam wszystkie warzywa oprócz ziemniaków.

Po 20 minutach wyciągnąć z zupy warzywa, kiełbasę i przyprawy i dodać zakwasu według upodobań smakowych.

ETAP 4:

Barszcz biały z jajkiem
Zupa niestety mi się zważyła - Nie wpływa to jednak na jej smak, tylko na wygląd.

Zupę zabielić śmietaną (jedną łyżkę wazową zupy wymieszać ze śmietaną i wlać powoli do reszty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki majeranku, łyżeczkę pieprzu oraz pół łyżeczki soli. Na koniec dorzucić pokrojoną białą kiełbaskę i wymieszać.

KROK 5

Barszcz biały z jajkiem
Barszcz podany na ciepło z warzywami i jajkiem.

Do miski wlać barszcz biały, dodać marchew, pietruszkę i przekrojone jajko. Smacznego :)