Sposób przygotowania:
Barszcz biały z jajkiemKROK 1

Marchew i pietruszkę obrać, umyć i wrzucić do garnka. Dodać kiełbasę, ziele angielskie i 2-3 liście laurowe. Wszystko zalać gorącą wodą i gotować 10 minut. W tym czasie ugotować jajka.
KROK 2

Po 10 minutach do zupy dodać pokrojone ziemniaki i gotować dalej 10 minut.
KROK 3

Po 20 minutach wyciągnąć z zupy warzywa, kiełbasę i przyprawy i dodać zakwasu według upodobań smakowych.
ETAP 4:

Zupę zabielić śmietaną (jedną łyżkę wazową zupy wymieszać ze śmietaną i wlać powoli do reszty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki majeranku, łyżeczkę pieprzu oraz pół łyżeczki soli. Na koniec dorzucić pokrojoną białą kiełbaskę i wymieszać.
KROK 5

Do miski wlać barszcz biały, dodać marchew, pietruszkę i przekrojone jajko. Smacznego :)