luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Barszcz biały z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny, aromatyczny biały barszcz z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Można podawać z białym pieczywem lub ziemniakami, obie wersje smakują rewelacyjnie.

Barszcz biały z jajkiem

Składniki:

Barszcz biały z jajkiem

 

  • 2-3 litry wywaru jarzynowo-mięsnego ( może być z kostki)
  • 30 dag cienkiej kiełbasy - najlepsza biała
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 duża cebula
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 pełna łyżka majeranku
  • po 2 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Barszcz biały z jajkiem
Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni, aż tłuszcz się wytopi, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i duszę przez kilka minut, ale nie rumienie cebuli. Wywar podgrzewam, dodaje pokrojoną w plasterki cienką kiełbasę i gotuję ok 10-12 min, następnie dodaje podsmażony boczek z cebulą, doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu ok 15 min. Mąkę rozprowadzam śmietaną, hartuję gorącym wywarem, wyłączam gaz i dodaję do zupy, cały czas mieszając. Ponownie włączam gaz i gotuje 3-5 min. Ugotowane jajka kroje na połowy, do każdego talerza nakładam po cztery połówki i nalewam barszczyk. Podaję z jasnym pieczywem