Sposób przygotowania:
Barszcz biały z jajkiem
Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni, aż tłuszcz się wytopi, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i duszę przez kilka minut, ale nie rumienie cebuli. Wywar podgrzewam, dodaje pokrojoną w plasterki cienką kiełbasę i gotuję ok 10-12 min, następnie dodaje podsmażony boczek z cebulą, doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu ok 15 min. Mąkę rozprowadzam śmietaną, hartuję gorącym wywarem, wyłączam gaz i dodaję do zupy, cały czas mieszając. Ponownie włączam gaz i gotuje 3-5 min. Ugotowane jajka kroje na połowy, do każdego talerza nakładam po cztery połówki i nalewam barszczyk. Podaję z jasnym pieczywem