Sposób przygotowania:
Wigilijny barszcz czerwonyETAP 1:
Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować.
Buraczki, selera, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do krojenia można użyć robota, ścierając warzywa w wiórka bądź w plasterki.
Przełożyć do garnka, dodać pora w kawałku, liścia, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Ząbki czosnku razem z łupinkami rozgnieść płaską stroną noża i dołożyć do warzyw. Zalać wszystko wodą i postawić na ogniu.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, aż się przyrumieni. Dodać do wywaru, wlewając również grzyby z wodą w której się gotowały. Gotować wszystko przez 30 minut, od momentu zagotowania. Odstawić na parę godzin, aż całkiem wystygnie.
ETAP 2:
Wywar odsączyć z warzyw i ponownie zagotować razem z zakwasem, doprawiając solą. Ilość zakwasu dodawać w zależności od smaku. Barszcz tylko zagotowujemy. Gorący możemy podawać, np z uszkami lub do krokietów. Smacznego :)
robaczek
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2