Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Wigilijny barszcz czerwony

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Aromatyczny barszcz czerwony na zakwasie. Jest bogaty w smaku, o intensywnym kolorze. Idealny z uszkami lub do krokietów.

Wigilijny barszcz czerwony

Składniki:

Wigilijny barszcz czerwony

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny barszcz czerwony

ETAP 1:

Wigilijny barszcz czerwony
Warzywa pokroić i zalać wszystko zimną wodą.

Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie  na parę godzin, a następnie ugotować. 

Buraczki, selera, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do krojenia można użyć robota, ścierając warzywa w wiórka bądź w plasterki.

Przełożyć do garnka, dodać  pora w kawałku, liścia, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Ząbki czosnku razem z łupinkami rozgnieść płaską stroną noża i dołożyć do warzyw. Zalać wszystko wodą i postawić na ogniu.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, aż się przyrumieni. Dodać do wywaru, wlewając również grzyby z wodą w której się gotowały. Gotować wszystko przez 30 minut, od momentu zagotowania. Odstawić na parę godzin, aż całkiem wystygnie.

ETAP 2:

Wywar odsączyć z warzyw i ponownie zagotować razem z zakwasem, doprawiając solą. Ilość zakwasu dodawać w zależności od smaku. Barszcz tylko zagotowujemy. Gorący możemy podawać, np z uszkami lub do krokietów. Smacznego :)