Sposób przygotowania:
Śliwkowo- czekoladowy bezowiecETAP 1
BISZKOPTY :W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.
Do przygotowania tego ciasta należy upiec dwa takie biszkopty.
ETAP 2
MASA: MASA: Śliwki na noc namaczamy w alkoholu. Namoczone odsączamy i kroimy na mniejsze części.
Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki oraz żółtka. Na gotujące mleko wlewamy przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.
Gdy budyń jest zimny ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowej masy dodajemy roztopioną gorzką czekoladę. Gotową masę próbujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.
ETAP 3
Z przygotowanej masy odkładamy około 2 łyżki na wykończenie ciasta. Pozostałą część łączymy z pokrojonymi owocami.
ETAP 4
PRZEŁOŻENIE:
Na pierwszy upieczony biszkopt wykładamy połowę masy czekoladowo- śliwkowej. Na masę wykładamy bezy.
ETAP 5
Wyłożone bezy przykrywamy drugą częścią masy czekoladowo- śliwkowej. Masę przykrywamy drugim biszkoptem.
Górny biszkopt smarujemy delikatnie odłożoną masą czekoladową.
Wykończenie:
W podgrzanej śmietance rozpuszczamy czekoladę. Płynną dekorujemy wierzch ciasta. Gotowe ciasto dokładnie schładzamy.
ciasteczka
skuter5