SUPERPRZEPIS

Śliwkowo- czekoladowy bezowiec

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Śliwkowo- czekoladowy  bezowiec Więcej zdjęć (5)

Śliwki, bezy oraz czekolada do jak dla mnie idealnie trio! Stąd też pomysł na takie ciasto.
Jako, że bezy są słodkie polecam masę ograniczyć w dodatkowy dodatek cukru. Oczywiście wszystko zależy od naszych upodobań smakowych:).

Składniki:

Śliwkowo- czekoladowy bezowiec

BISZKOPT CIEMNY

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta sody,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 szczypta soli

Masa czekoladowo- śliwkowa:

  • 380 gram masła 82% tłuszczu,
  • 150 gram gorzkiej czekolady,
  • Ok 800 ml mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 żółtka,
  • Ewentualnie cukier puder do smaku,
  • Około 200 gram śliwki kalifornijskiej,
  • Alkohol do namoczenia śliwek,

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • Około 20 dag bez

WYKOŃCZENIE

Sposób przygotowania:

Śliwkowo- czekoladowy bezowiec

ETAP 1

Śliwkowo- czekoladowy  bezowiec
po upieczeniu biszkopty pieczemy

BISZKOPTY :W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy dokładamy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut w 180˚C. Gotowy biszkopt studzimy.

Do przygotowania tego ciasta należy upiec dwa takie biszkopty.

ETAP 2

Śliwkowo- czekoladowy  bezowiec
do masy dodajemy czekoladę

MASA: MASA: Śliwki na noc namaczamy w alkoholu. Namoczone odsączamy i kroimy na mniejsze części.
Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budynie, mąki oraz żółtka. Na gotujące mleko wlewamy przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.
Gdy budyń jest zimny ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Do gotowej masy dodajemy roztopioną gorzką czekoladę. Gotową masę próbujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.

ETAP 3

Śliwkowo- czekoladowy  bezowiec
masę łączymy ze śliwkami

Z przygotowanej masy odkładamy około 2 łyżki na wykończenie ciasta. Pozostałą część łączymy z pokrojonymi owocami.

ETAP 4

Śliwkowo- czekoladowy  bezowiec
na połowę masy wykładamy bezy

PRZEŁOŻENIE:
Na pierwszy upieczony biszkopt wykładamy połowę masy czekoladowo- śliwkowej. Na masę wykładamy bezy.

ETAP 5

Śliwkowo- czekoladowy  bezowiec
ciasto dowolnie dekorujemy

Wyłożone bezy przykrywamy drugą częścią masy czekoladowo- śliwkowej. Masę przykrywamy drugim biszkoptem.
Górny biszkopt smarujemy delikatnie odłożoną masą czekoladową.
Wykończenie:
W podgrzanej śmietance rozpuszczamy czekoladę. Płynną dekorujemy wierzch ciasta. Gotowe ciasto dokładnie schładzamy.