Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony na warzywach
Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Pietruszki i seler obieramy i myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do garnka z burakami.
Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy wodą do takiej wysokości, żeby była 2 cm ponad burakami. Cebule obieramy i kroimy na pół lub w ćwiartki, dorzucamy do garnka.
Całość gotujemy na małym ogniu, aż buraki będą miękkie.
Dolewamy ocet i dodajemy obrane ząbki czosnku, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Gotowy barszcz przecedzamy przez sitko i na tym etapie doprawiamy pieprzem. Tak przygotowany barszcz podajemy z uszkami lub do picia do krokietów.
Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy wodą do takiej wysokości, żeby była 2 cm ponad burakami. Cebule obieramy i kroimy na pół lub w ćwiartki, dorzucamy do garnka.
Całość gotujemy na małym ogniu, aż buraki będą miękkie.
Dolewamy ocet i dodajemy obrane ząbki czosnku, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Gotowy barszcz przecedzamy przez sitko i na tym etapie doprawiamy pieprzem. Tak przygotowany barszcz podajemy z uszkami lub do picia do krokietów.