aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Barszcz czerwony na warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mocny w smaku i kolorze barszcz czerwony przygotowany z dodatkiem pietruszki, selera i cebuli z dużą ilością czosnku.

Barszcz czerwony na warzywach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Barszcz czerwony na warzywach

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony na warzywach
Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Pietruszki i seler obieramy i myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do garnka z burakami.

Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Zalewamy wodą do takiej wysokości, żeby była 2 cm ponad burakami. Cebule obieramy i kroimy na pół lub w ćwiartki, dorzucamy do garnka.

Całość gotujemy na małym ogniu, aż buraki będą miękkie.

Dolewamy ocet i dodajemy obrane ząbki czosnku, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Gotowy barszcz przecedzamy przez sitko i na tym etapie doprawiamy pieprzem. Tak przygotowany barszcz podajemy z uszkami lub do picia do krokietów.
Barszcz czerwony na warzywach
Umyte i obrane buraki kroimy w kosteczkę.
Barszcz czerwony na warzywach
Dodajemy pokrojone pietruszki i seler, oraz liście i ziela.
Barszcz czerwony na warzywach
Zalewamy wodą i dodajemy kawałki cebuli. Gotujemy na małym ogniu.
Barszcz czerwony na warzywach
Pod koniec dodajemy ocet i ząbki czosnku.
Barszcz czerwony na warzywach
Barszcz przecedzamy przez sitko i na koniec doprawiamy pieprzem.