Sposób przygotowania:
Barszcz Czerwony do Ziemniaczków
Do wywaru warzywnego dodajemy surowe umyte , obrane i pokrojone w ósemki buraki.
Dodajemy ziele angielskie ,listek laurowy ,obrany ząbek czosnku oraz bulion warzywny i gotujemy ok.1 godz. na wolnym ogniu aż buraki będą miękkie i puszczą smak.Po tym czasie jak buraki już są miękkie,dodajemy troszkę kwasku cytrynowego i doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie robimy zaklepkę z mąki( 2-3 łyżki stołowe) ,wody i śmietany (energicznie mieszając żeby nam się kluchy nie porobiły) wlewamy do wywaru mieszając. Chwilkę gotujemy i można podawać.
Ja podałam z ziemniaczkami pokroszonymi cebulką :)
Dodajemy ziele angielskie ,listek laurowy ,obrany ząbek czosnku oraz bulion warzywny i gotujemy ok.1 godz. na wolnym ogniu aż buraki będą miękkie i puszczą smak.Po tym czasie jak buraki już są miękkie,dodajemy troszkę kwasku cytrynowego i doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie robimy zaklepkę z mąki( 2-3 łyżki stołowe) ,wody i śmietany (energicznie mieszając żeby nam się kluchy nie porobiły) wlewamy do wywaru mieszając. Chwilkę gotujemy i można podawać.
Ja podałam z ziemniaczkami pokroszonymi cebulką :)
Netka
gusia1000