Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony 6
Umyte mięso oraz warzywa włożyć go garnka, zalać wodą, ugotować rosół, doprawić odrobiną soli. Następnie mięso i warzywa wyjąć z garnka. Buraki pozbawić liści, umyć, pokroić w drobną kostkę (jeśli ktoś woli czysty barszcz, można tylko na pół przekroić, a jeśli ktoś inny chce jeszcze inaczej, to buraki można zetrzeć na tarce, na pewno szybciej się ugotują), wrzucić do rosołu, gotować, dodać liść laurowy, ziele ang, pieprz ziarnisty oraz łyżeczkę czosnku granulowanego., 2 łyżki soku z cytryny, niewiele przyprawy warzywnej. Gotowac na wolnym ogniu, aż buraki będa miękkie, a barszcz nabierze pięknego koloru. Doprawić pieprzem mielonym, a także suszonym majerankiem. Opcjonalnie: można barszcz zabielić, rozprowadzając w niewielkiej ilości wody łyżkę mąki z dwoma łyżkami śmietany ( ja używam 18%), dolewając do barszczu i zagotowując wszystko razem.