Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony po mojemu
Wszystkie warzywa umyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w talarki i w kostkę i wrzucić do ok. 1 litra zimnej wody z łyżeczką soli. Do tego dodać posiekaną cebulę. Gotować ok. 15-20 minut. W tym czasie obrać buraczki i pokroić - trochę w kostkę, trochę w paseczki, trochę w talarki. Botwinkę posiekać. Do rondla wrzucamy masło i dodajemy buraczki z botwinką. Podgrzewamy na wolnym ogniu. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Bulion z marchewką, pietruszką i cebulą powinien być już dobry, więc wlewamy go do buraków i do całości dodajemy teraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy ok. 20 min, mieszając co jakiś czas i podlewając jeszcze ok. 1 szklanką wody. Pod koniec gotowania dodajemy 1 czubatą łyżeczkę lubczyku, mieszamy. Następnie wsypujemy łyżeczkę cukru, 1 płaską łyżeczkę Vegety i odrobinę pieprzu, jeśli trzeba soli. Dodajemy posiekany koperek. Jeśli jest dobrze doprawione to wlewamy do głębokich talerzy i dodajemy 1-2 łyżeczki śmietany, mieszamy i rozkoszujemy się smakiem!
gregorek
iwi69