basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest bardzo dobrym barszczem.Szybko się go gotuje.Kości wędzone, na których gotuje się wywar, dają mu znakomitego smaku.

Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany

 

  • kość wędzona schabowa 2 kawałki
  • nóżka cielęca 1 szt
  • buraczki młode z łodygami bez liści 6 szt
  • ziemniaki 8 szt
  • koperek 6 gałązek
  • czosnek 4 ząbki
  • żurek śląski 0,5 litra
  • śmietana gęsta 1 szklanka
  • pieprz mielony 2 szczypty
  • pieprz ziołowy 2 szczypty
  • jarzynka 1 łyżeczka
  • magii 1 łyżeczka
  • sól według uznania

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany
Kości wędzone schabowe,nóżkę cielęcą płuczę, zalewam około 1,5 litra wody, gotuję.Podczas gotowania, dodaję przyprawy:pieprz mielony, pieprz ziołowy, jarzynkę,magii, sól według uznania i smaku.Wywar na barszcz gotuje do momentu aż nóżka cielęca jest miękka.Wówczas wyjmuję z wywaru, kości schabowe, nóżkę, a do wywaru, dodaję ziemniaczki pokrojone w kostkę i buraczki z łodygami, koper. Całość gotuje do momentu jak warzywa są miękkie, wtedy dodaję żurek, czosnek zmiażdżony i na samym końcu śmietanę. Życzę smacznego.
Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany
Jarzyny pokrojone do barszczu zabielanego w naczyniu
Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany
kości wędzone i nóżka cielęca na wywar do barszczu
Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany
Barszczyk gotujacy się w garnku przed wlaniem śmietany