goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Barszcz czewony z botwinką - krem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Barszcz wyszedł pyszny, szczególnie posmakował mojemu półtora rocznemu synkowi, który jest fanem buraków i botwniki :)

Barszcz czewony z botwinką - krem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz czewony z botwinką - krem

 

  • burak 1/2 kg
  • botwinka 1 pęczek
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • koperek 1 pęczek
  • serek topiony śmietankowy 1 bloczek
  • śmietana 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • maggi

Sposób przygotowania:

Barszcz czewony z botwinką - krem
Buraki obieramy, kroimy w plasterki - gotujemy w niewielkiej ilości wody wraz z cebulą. Gdy buraki będą na wpół miękkie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchew i pietruszkę. Gotujemy do miękkości. Na konie dodajemy botwinkę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy serek topiony i miksujemy zupę W razie potrzeby dolewamy do niej około 1 1/2 szklankę wody, doprawiamy do smaku, zaciągamy śmietaną. Barszczyk podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniaczkami.
Barszcz czewony z botwinką - krem
Buraki oraz cebulę gotujemy do miękkości
Barszcz czewony z botwinką - krem
Następnie dodajemy pozostałe jarzyny: marchew i pietruszkę
Barszcz czewony z botwinką - krem
Pod sam koniec gotowana dodajemy posiekaną botwinkę
Barszcz czewony z botwinką - krem
Zupę miksujemy, w arzie potrzeby dolewamy wodę

Tagi:

buraki