Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Barszcz kupiecki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Barszcz czerwony na wywarze mięsnym z dodatkiem jabłek, śmietany i czerwonego wytrawnego wina. Podawać z ziemniakami.

Barszcz kupiecki

Składniki:

Barszcz kupiecki

 

  • 1,5 L wywaru z mięso i warzyw
  • 4-5 buraczków
  • 2-3 jabłka
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • kwas burakowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Barszcz kupiecki
Buraki oczyścić, opłukać, obrać , upiec razem z jabłkami.Potem przetrzeć lub zemleć, połączyć z wywarem i kwasem burakowym, chwilę pogotować i pozostawić na kilka godzin.Następnie przecedzić, wlać śmietanę wymieszaną z mąką oraz wino, zagotować i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami .