marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Barszcz na wywarze z rybich główek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Barszcz na rybich główkach nie jest gorszy od tego na mięsnym wywarze i dlatego poeksperymentuję na nich,nie zapominając o warzywnych dodatkach i przyprawach.

Barszcz na wywarze z rybich główek

Składniki:

Barszcz na wywarze z rybich główek

 

  • 25 dag. główek z dorsza,
  • 3 butelki zakwasu buraczanego,
  • 1/2 selera,
  • 1 por,
  • 2 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • majeranek,
  • pieprz czarny mielony lub kajeński,
  • sól lub szczypta przyprawy"Trzy Ziarenka",
  • 1,5 l.wody,
  • 3 listki laurowe,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

Barszcz na wywarze z rybich główek
Do garnka z wodą wrzucić oddzielone od tułowia i ości główki z dorsza, po za tym dodać oczyszczoną i opłukana włoszczyznę jak por, połówkę selera, marchewki, korzeń pietruszki oraz przyprawy zapachowe jak liść laurowy i ziele angielskie. Gotować z prawie godzinę na średnim lub małym ogniu. Następnie przecedzić barszcz przez sito do innego garnka, wlać na wrzącą wodę zakwas buraczany i zamieszać. Pogotować jeszcze z 10 min., wyłączyć i doprawić barszcz solą, pieprzem czarnym lub kajeńskim. Spróbować i nalewać do filiżanek do zup czystych. Zupa dobra jest zarówno na Wigilię jak i Boże Narodzenie.

Tagi:

przyprawy